Poreč je pristanišče in največje turistično središče Istre. Leži na nizki apnenčasti ravnici med Limskim zalivom na jugu in dolino Mirne na severu. Poreč je eno od najstarejših mest ter je v zgodovinskem pogledu eno od najpomembnejših urbanih središč Istre. Bogastvo Poreča se meri z njegovo zgodovinsko dediščino, ki je že tisočletja globoko ukoreninjena na tem področju. Temelji dragocenega mestnega jedra, ki se nahaja na majhnem, v morje potopljenem polotoku, so bili zgrajeni v času Rimskega cesarstva. Do današnjega časa se je ohranila takratna pravilna geometrična razporeditev ulic, ki jih vzdolžno deli Decumanus, pravokotno nanje pa se prečne ulice vežejo z ulico Cardo. Neprecenljiva Efrazijeva bazilika je bila zgrajena v 6. stoletju, njeno vrednost pa je prepoznal tudi varuh svetovne dediščine UNESCO in jo leta 1997 vzel pod svoje okrilje. Znotraj nekdanjega poreškega obzidja, poleg najstarejšega Trga Maraforja skrbno varujejo fragmente antičnih hramov. V bogato zakladnico starih mestnih spomenikov sodijo Romanska hiša iz 13. stoletja, Hiša dveh svetnikov iz 15. stoletja in baročna notranjost istrske zbornice. Med širitvijo mesta izven obzidja so gradili srednjeveške cerkvice, na Trgu Slobode pa se dviga cerkev Gospe od Angela, ki je bila zgrajena v 18. stoletju. Celotno staro mestno jedro je kulturni spomenik. Pročelja številnih mestnih palač vam odkrivajo podatke o gradnji v različnih slogovnih in zgodovinskih obdobjih. Poreč ima v številnih zapisih in literaturi naziv mesto mozaik, zaradi kulture, ki temelji na času izgradnje Evfrazijeve bazilike, blizu katere se v stavbi Biskupija nahajajo muzej sakralne umetnosti in arheološki ostanki prejšnjih cerkva.

 

Evfrazijeva bazilika

Evfrazijeva Bazilika je najdragocenejši kulturni spomenik v Poreču. Zgrajena je bila na temeljih predhodne troladijske bazilike sredi VI. stoletja u času škofa Evfrazija, po katerem je dobila ime. Bizantinska umetnost in mediteranski stil se zlivata v prekrasen spomenik, ki je del svetovne kulturne dediščine UNESCO. Za turistične oglede je odprta vsak dan, razen v času verskih obredov. Možno se je tudi povzpeti na zvonik, kjer je lep razgled na Poreč in okolico.

 

Poreški stolp

V 15. stoletju so bili zgrajeni trije stolpi kot dodatna zaščita pred invazijo Turkov. Med tremi stolpi in okoli polotoka je bilo mestno obzidje, čigar deli se najbolj vidijo s sprehajalne poti na severni strani mesta. Mesto je bilo od kopnega ločeno z jarki.

 

Srednjeveško obzidje

Z obzidjem obdan je Poreč ostal na polotoku do 18. stol. Obzidje, ki je bilo zgrajeno med 12. in 16. stoletjem v pretežni meri posnema antične utrdbe. Do danes ohranjene stolpe so postavili župani: peterokotnega – Nicolo’ Lion leta 1447, okroglega Francesco Boundulmier leta 1473, polkrožnega pa Pietro de Mula leta 1475.

 

 

Peterokotni stolp

Na začetku osrednje ulice, Decumanusa, ob vhodu v staro mestno jedro. Zgrajen je bil v sredini XV. stoletja v gotskem slogu z reliefom beneškega leva na pročelju. Do francoske okupacije so bili ob njem ohranjeni tudi deli mestnih vrat.

 

Istrska sabornica

Izvirno gotska frančiškanska cerkev iz 13. stoletja, njena notranjost je bila v 18. stoletju preurejena v baročnem slogu, od 19. stoletja, ko je v njej zasedal istrski parlament pa se imenuje zbornica.  Posebno izstopa baročni strop z iluzionističnimi freskami v medaljonih.